Ηλεκτροβελονισμος

ΗΛΕΚΤΡΟΒΕΛΟΝΙΣΜΟΣ
Μια σύγχρονη εναλλακτική εφαρμογή του βελονισμού

Η κλασική Κινέζικη εξήγηση του βελονισμού είναι, ότι το σώμα το διατρέχουν εντός του και στην επιφάνειά του ενεργειακά κανάλια, οι λεγόμενοι μεσημβρινοί, θρέφοντας ουσιαστικά τους ιστούς. Μία διακοπή στη ροή αυτών των καναλιών έχει ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμά των και κατ'επέκταση τη δυσλειτουργία των ιστών.
Οι μεσημβρινοί επηρεάζονται βελονίζοντάς τους σε ειδικά βελονιστικά σημεία. Με αυτόν τον τρόπο ξεμπλοκάρονται και αποκαθίσταται η ομαλή ροή ενέργειας, η οποία επιφέρει τη σωστή λειτουργία των εκάστοτε οργάνων και ως επέκταση ολόκληρου του οργανισμού.
Κατά τη σύγχρονη επιστημονική εξήγηση, η είσοδος της βελόνας σε συγκεκριμένο βελονιστικό σημείο, προκαλεί τρείς διαφορετικές αντιδράσεις:
     1) Τοπική αντίδραση: κατά την είσοδο της βελόνης στο δέρμα,προκαλείται μικρής εντάσεως παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, που μέσα από μια διαδικασία διέγερσης της κυτταρικής μεμβράνης των κυττάρων, έχει ως αποτέλεσμα τη διέγερση των αισθητικών υποδοχέων και των νευρικών απολήξεων της περιοχής που βελονίζεται. Ένα άλλο φαινόμενο που δημιουργείται κατά την είσοδο της βελόνας στο δέρμα, είναι η πρόκληση μικρής φλεγμονώδους αντίδρασης, με αποτέλεσμα την ενεργοποίηση μηχανισμών αναλγησίας και ομοιόστασης.

     2) Περιοχική αντίδραση: Κατά την είσοδο της βελόνης στο βελονιστικό σημείο, προκαλείται διέγερση ενός αισθητικού υποδοχέα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, την απάντηση του οργανισμού, στην περιοχή ερεθισμού. Αυτό το φαινόμενο έχει τη βάση του, στην ύπαρξη διαφόρων αντανακλαστικών τόξων, όπως το δερματο-σπλαγνικό, το σπλαγνο-δερματικό, το δερματο-μυϊκό κ.α..

     3) Γενικευμένη αντίδραση: Αναφέρεται στην αναλγητική δράση της βελονοθεραπείας, δια της εκκρίσεως οπιοειδών, όπως είναι οι ενδορφίνες.Ουσιαστικά με τον βελονισμό, επιτυγχάνεται η διέγερση αυτορρυθμιστικών και αυτοθεραπευτικών μηχανισμών του οργανισμού, με σκοπό την ενδυνάμωση και την προαγωγή της υγείας του.
            Μια απο τις πολλές εφαρμογές του βελονισμού είναι ο ηλεκτροβελονισμός χωρίς βελόνες. Ο τρόπος διεγέρσεως των βελονιστικών σημείων γίνεται με την παροχή ήπιου ρεύματος, συχνότητος 10
Hz, μέσω ηλεκτροδίων τα οποία δεν εμβυθίζονται στο δέρμα. Έτσι ο ηλεκτροβελονισμός αποτελεί μια πιο σύγχρονη και ηπιότερη εφαρμογή.

Τα πλεονεκτήματά του είναι, ότι αποφεύγεται το τρύπημα με βελόνες, αποφεύγονται οι τοπικοί ερεθισμοί σε περιπτώσεις φλεγμονών, δεν τραυματίζεται το δέρμα, δεν επηρεάζεται εν αντιθέσει με τον βελονισμό από τις καιρικές συνθήκες ή την ποιότητα του περιβάλλοντος, υπάρχει η δυνατότητα ρυθμίσεως για την παροχή ακριβούς δόσης ενέργειας.

Αντενδείξεις για τον ηλεκτροβελονισμό είναι η ύπαρξη βηματοδότη, μεταλλικών εμφυτευμάτων (σε περίπτωση πρόσφατης τοποθέτησης), η περίοδος εγκυμοσύνης (κυρίως τους τρείς πρώτους μήνες καθώς και τον τελευταίο μήνα).

Ο ηλεκτροβελονισμός συμβάλλει σ' ένα ευρύ φάσμα οργανικών προβλημάτων και δυσλειτουργιών μεταξύ των οποίων: νευρολογικές και μυϊκές διαταραχές, όπως κεφαλαλγίες, ημικρανίες, διάφορες μορφές φλεγμονών, όπως τενοντίτιδα, αρθρίτιδα, επικονδυλίτιδα, αυχενικό, ισχυαλγία, οσφυαλγία κ.α.. Γαστρικές και εντερικές διαταραχές. Αναπνευστικές διαταραχές, όπως άσθμα, ιγμορίτιδα, βρογχίτιδα, προβλήματα περιόδου, όπως δυσμηνόρροια, αμηνόρροια, έξεις, όπως το κάπνισμα, ο αλκοολισμός, η βουλιμία. Επίσης, βοηθά στο φυσικό ντοπάρισμα των αθλητών καθώς και στη γρήγορη ανάνηψη από τραυματισμούς.

Η συχνότητα των θεραπευτικών αγωγών και ο αριθμός αυτών κρίνεται από το βάρος, την οξύτητα και την χρονιότητα του εκάστοτε προβλήματος. Μετά την πλήρη ανάρρωση, συνιστωνται προληπτικες εξετάσεις 3-4 φορές το χρόνο.

Διαγνωστικες και θεραπευτικες δυνατοτητες:

  • Ορισμός της λειτουργικής κατάστασης των οργάνων και των συστημάτων
  • Εκτελεση διαφορικής και συνθετικης διάγνωσης
  • Εγκαιρη διάγνωση διαφορων παθολογικών διαταραχών στα αλληλένδετα με τα βιολογικά ενεργα σημεία, των οργάνων και των συστημάτων κατά το προκλινικο στάδιο της νόσου, όταν τα συμπτώματα δεν είναι έντονα ή απούσα
  • Εντοπιση κρυφές ή λανθάνουσες εστίες μόλυνσης και καθορισμος τους στην αντίδραση ανοσίας του ανθρώπινου σώματος
  • Δοκιμη από βακτήρια, ιούς και άλλους μολυσματικούς παράγοντες
  • Επιλογή των ομοιοπαθητικών, αλλοπαθητικών και ισοπαθητικων ένδικα μέσα χωρίς την εισαγωγή τους στο ανθρώπινο σώμα
  • Δοκιμή των προϊόντων διατροφής, καλλυντικά, οδοντιατρικές και ορθοπεδικά υλικά, κλπ.
  • Προσδιορισμος των αρνητικών επιπτώσεων των διαφόρων παθογόνων, φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων, νιτρικών αλάτων, ραδιονουκλεΐδια, κλπ.
  • Παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της κάθε θεραπείας, αξιολόγηση της καταλληλότητας της επιλογής της και της εφαρμογής της

      Σήμερα, αυξυθηκε δημοτικότητα μεταξύ των μη παραδοσιακών μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας των ασθενών. Μεταξύ αυτών των μεθόδων είναι: φυτικά φάρμακα, ομοιοπαθητική, ρεφλεξολογία, naturopathy, κλπ. Θέση μεταξύ τους, πήρε και ο ηλεκτροβελονισμος. Ηλεκτροβελονισμος, ως μέθοδος διάγνωσης και θεραπείας είναι μέρος της ρεφλεξολογιας, δηλαδή, θεραπια με βάση την αντανακλαστικής σχέσης μεταξύ του κεντρικού νευρικού συστήματος και του μηχανήμου υποδοχέων του δέρματος και των βλεννογόνων.Σε μια κλασική παράσταση της ρεφλεξολογίας περιλαμβάνοντε βελονισμο (akupunktura), πίεση στο σημείο (akupresura) και καυτηριαση.

      Ηλεκτροβελονισμος, ως μέθοδος της επιδρασης στα σημεία βελονισμού, εμφανιστικε στην εποχή μας. Η ουσία του έγκειται στο γεγονός ότι το ερέθισμα, αντί για βελόνες, είναι ηλεκτρο ρευμα. Αλλαγή των παράμετρων ρευματος μπορει να επηρεάσει τη λειτουργία των διαφόρων οργάνων και συστημάτων. Ηλεκτροβελονισμος είναι η παλαιότερη μέθοδος μεταξύ των μη κλασσικές μεθόδους της ρεφλεξολογίας.Μέσα από την έρευνα του R. Voll (Γερμανία), Ε. Nakatani (Ιαπωνία), Ι. Nechukshkina (ΕΣΣΔ) και άλλους επιστήμονες διαμόρφωθικε ηλεκτροβελονισμος ως ανεξάρτητο τομέα της παραδοσιακής ιατρικής.

      Έτσι, ο Δρ R. Voll βρηκε πειραματικά μια σύνδεση σε ένα ορισμένο σημείο βελονισμού με συγκεκριμενο οργανο και μέρος του ή το σύστημα, αποκάλυψε την εξάρτηση της ηλεκτρικης αντυστασης δέρματος στα σημεία βελονισμού και τη λειτουργική κατάσταση του οργανισμού.Ε. Nakatani ανακάλυψε ένα φαινόμενο που ονομάζεται "RIO DORAKU», οποίο ουσιαστικά συνίσταται στην αλλαγή της ηλεκτρικής αγωγιμότητας του δέρματος οχι σε ένα ενιαίο σημείο βελονισμού, αλλά μια ολόκληρη σειρά από αυτά - το μεσημβρινό.

      Έτσι, ο βελονισμός - ειναι επιρροη στα ειδικα σημεια με ειδικές βελόνες. Επιρροη στα ειδικα σημεια με ηλεκτρο ρευμα, χωρίς βλαβη του δέρματος, πήρε το όνομα - ηλεκτροβελονισμοσ.

      Επί του παρόντος, η μεγαλύτερη αναγνώριση ηλεκτροβελονισμου έχουν τεχνικές του  Akabane, Nakatani, R. Voll και μέθοδος Β. Sarchuka.