Ρεφλεξολογία είναι ένας κλάδος της ιατρικης, η οποία βασίζεται στη χρήση των φυσικών παράγοντων στα βιολογικά ενεργα σημεία (ΒΕΣ) του σωματος, με σκοπό να θεραπεύσει τους ασθενείς και την ενίσχυση της υγείας υγιής. Η ρεφλεξολογία ισχυροποιεί το φαρμακείο του σώματος και ενεργοποιεί της ανεξάντλητες και θαυματουργές δυνάμεις αυτοϊασης, την ύπαρξη των οποίων διαπίστωσε ο Ιπποκράτης. Στη βάση της ρεφλεξολογίας ειναι η ιδέα ότι το σώμα είναι ένα ενιαίο, διασυνδεδεμένο σύστημα. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας γινεται διέγερση των αντανακλαστικών ζωνών του νευρικού συστήματος, τα ερεθίσματα αυτα ενεργοποιουν το σύστημα αυτοίασης του πληγέν όργανο ή ολόκληρου του οργανισμού.
     Καταγωγή της ρεφλεξολογίας θεωρείται Κίνα. Η πρώτη γραπτή αναφορά αναφέρεται στον 5ο αιώνα π.Χ. Στην Ευρώπη η μέθοδος ήρθε το 17ο αιώνα π.Χ. Στην Ανατολή, αυτή η θεραπεία είναι βασικη, αλλά και στη Δύση πήρε δικαιωματικά τη θέση του. Ενδείξεις για ρεφλεζολογια είναι εξαιρετικά ευρύ, και σε ορισμένες ασθένειες ή συμπτώματα, ρεφλεξολογία είναι η μόνη που οδηγεί στην αποκατάστασης. Η βάση της παραδοσιακή ανατολίτικη ιατρική είναι η έννοια για των ενεργειακών καναλιών (μεσημβρινών) και την συμπαντική ενέργεια «Τσι» που κυκλοφορει μεσα τους. Οι μεσημβρινοί "πληροφοριακα" σύνδεουν διαφορα οργανα και συστηματα σε ένα ενιαίο σύνολο. Πανω στους μεσημβρινους βρισκονται τα ΒΕΣ, που διαφερουν από τα περιβάλλοντα ιστα με βιοχημικές και βιοφυσικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, υπό την επίδραση του αδύναμου συνεχούς ρεύματος στο σημείο μειωνεται δραστικά ηλεκτρο-αντίσταση, δηλαδή σαν να υπάρχει μια "τρύπα" για τη διέλευση του ρεύματος. Είναι ενδιαφέρον, οτι το μέγεθος της ηλεκτρο-αντίσταση εξαρτάται από τη λειτουργική κατάσταση του σημείου και των σχετικών οργάνων. Πανω σε αυτο βασιζεται η διαγνωστική ικανότητα. Με τη σειρά του, η επιδραση του ρευματος στο «σημείο» αλλάζει τους δείκτες και προκαλεί το θεραπευτικό αποτέλεσμα. Επισημάνθηκε επίσης ότι ταυτοχρονα αλλαζουν δείκτες και σε άλλα σημεία του μεσημβρινού, αυτο επιβεβαιώνει την ύπαρξή του. Με την τόνωση του σημείου με βελόνα, το δάχτυλο ή οποιοδήποτε άλλο τρόπο, ενεργοποιουμε ένα πολύ σύνθετο αντανακλαστικό μηχανισμό, που συμμετεχουν τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, χημικες ουσιες και ορμόνες, το νωτιαίο μυελό και τον εγκέφαλο. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά βρίσκονται στην καρδιά μιας από τις σύγχρονες μεθόδους του ηλεκτρο-βελονισμού.
     Ποιοι μέθοδοι είναι η βάση της ρεφλεξολογιας; Ίσως η πιο κοινή και γνωστή είναι πιεσοθεραπεία (acupressure), ειναι πίεση μεσω των δακτύλων με διαφορετικη ένταση και μασάζ τις αντανακλαστικές περιοχές του σώματος. Ο βελονισμός – στα BΕΣ εισάγονται ειδικες βελόνες, μέσω τις οποίες γυνεται πιθανή διέγερση ή αναστολή λειτουργειας συγκεκριμένων οργάνων και συστημάτων. Ηλεκτροβελονισμος— η πιο ενημερωτική από την άποψη της παραδοσιακής ιατρικής μέθοδος της ρεφλεξολογίας. Σας επιτρέπει να καταγράψετε τις αλλαγές σε διάφορα όργανα και συστήματα, χωρίς τη χρήση των ερευνητικών μεθόδων (εργαστηριακές εξετάσεις: αίματος, ούρων και άλλες εξετάσεις: υπερηχογράφημα, ΗΚΓ, κλπ.). Ορισμένες από τις τροποποιήσεις αυτής της μεθόδου μπορεί να παράγει και την επιλογή της ατομικής μεταχείρισης. Ειναι αποτελεσματική στον εντοπισμό των αιτίων των αλλεργιών. Θερμοθεραπεία: καυτηρίαση— επαφιακη θέρμανση με αρτεμίσια τσιγάρα και kriopunktura (ψύξη) τοπικη δραση με υγρού αζώτου στα ΒΕΣ.
   Χαρακτηριστικό της ρεφλεξολογιας, καθώς και όλες τις άλλες μη φαρμακευτικές μεθόδους, είναι η κινητοποιηση τους ιδίους πόρους του σώματος. Η ενεργη ταυτόχρονη συμμετοχή όλων των συστημάτων των οργάνων σε διαδικασία επούλωσης του ασθενού δινει πολύ γρήγορη και αποτελεσματικη απάντηση στην επίδραση. Επιπλέον, η εφαρμογή της ρεφλεξολογιας συχνά μειωνει, και μερικές φορές ακυρωνει τη χρηση κάποιων φάρμακων, τα οποία δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικά. Η χρήση των ακριβων χημικων φαρμακων δεν είναι πάντα δυνατη λόγω των υφιστάμενων αντενδείξεων στη χρήση τους, ανάπτυξη των ανεπιθύμητων παρενεργειών και αλλεργικων αντιδρασεων.

     Ρεφλεξολογία έχει κάποιες αντενδείξεις, όπως έλλειψη ενος άκρου, δέρματολογικη ασθενεια στις αντανακλαστικές περιοχές και σημεία (π.χ. έκζεμα, έλκος). Ψυχική ασθένεια-αντανακλαστικη επιδραση μπορεί να επιδεινώσει την ψυχικη ασθένεια (π.χ. σχιζοφρένεια, μανιοκαταθλιπτική σύνδρομο). Η παρουσία του βηματοδότη, ιδιαίτερα στις μεθόδους που χρησιμοποιούν μαγνητικά πεδία. Σύνδρομο Down, μια ενεργή φυματιωση. Στην περίπτωση της φυσιολογικης εγκυμοσύνης καλύτερα να αποφεύγεται την ρεφλεξολογία. Υπάρχουν και άλλες αντενδείξεις, με οποίες ενας επαγγελματίας ρεφλεξολογος πρέπει να ενημερώνει τον ασθενή πριν από την έναρξη της θεραπείας.
     Το ενδιαφέρον για την ρεφλεξολογια πρόσφατα έχει αυξηθεί σημαντικά, όπως έχει επιβεβαιωθεί και επιστημονικά τεκμηριωθηκε η θεραπευτικη επίδραση των μεθόδων της. Τα τελευταία χρησιμοποιουνται ευρέως από τους ειδικούς των διαφόρων τομέων της ιατρικής σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά θεραπευτικά σχήματα. Για παράδειγμα, για πολλά χρόνια στην αναισθησιολογία έχει χρησιμοποιηθεί επιτυχώς τεχνικές βελονισμού για την αποφυγή της εισαγωγής των ναρκωτικών αναλγητικών, ανακουφίζοντας πολλούς ασθενείς από την ταλαιπωρία κατά τη μετεγχειρητική περίοδο. Ρεφλεξολογία χρησιμοποιείται ευρέως για τη θεραπεία παθήσεων του περιφερικού νευρικού συστήματος (νευραλγία, νευρίτιδα, ριζίτιδας), διάφορες εσωτερικες ασθένειες (ασθένειες των βρογχοπνευμονικου, καρδιαγγειακου, πεπτικου, γεννητικου και ουροποιητικου συστηματων). Ο βελονισμός είναι επιτυχής στην αντιμετώπιση του πόνου απο διάφορες αιτίες. Ρεφλεξολογία εφαρμόζονται και για τη διόρθωση του υπερβολικού βάρους (επιπτώσεις σε συγκεκριμένα αντανακλαστικες ζώνες συμβάλλει στην καταστολή της όρεξης), απαλλαγη από την επιθυμία για κάπνισμα, ενεργοποίηση του μεταβολισμου, για ενισχυση του έργου των απεκκριτικων συστηματων και για την ομαλοποίηση λειτουργειας του ορμονικου σύστημα, για την αντιμετώπιση της ενούρησης στα παιδιά. Με την κατάλληλη εφαρμογή ρεφλεξιλογικων τεχνικών διορθωνονται και διάφορες διαταραχές του ύπνου (π.χ. αϋπνία, εφιάλτες).